12/10/06

Τουρκία μαινόμενη



Για το νόμο περί γενοκτονίας των Αρμενίων

Πηγή: AΠΕ-Reuters-Associated

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η ψήφιση από την Κάτω Βουλή της Γαλλίας, νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τους αρνητές της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1915. Το υπουργείο Εξωτερικών, της Τουρκίας σε αυστηρή ανακοίνωσή του, θεωρεί την απόφαση βαρύ και σκληρό πλήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών και την θεωρεί αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης μερίδας Γάλλων πολιτικών που δεν μπόρεσαν να δουν τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν". Η γαλλική κυβέρνηση ωστόσο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Την λύπη της, για την ψήφιση της πρότασης εξέφρασε η Ε.Ε, ενώ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε σχόλιο του, αφού υπενθύμισε ότι η Ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα από το 1996 επισήμανε πως "στο σύγχρονο κόσμο το παρελθόν δε θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον".

Σκληρές αντιδράσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου χαρακτήρισε την υπόθεση "εθνική", η οποία έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις σε επίσημο και λαϊκό επίπεδο.

Ο Γκιουλ, απέφυγε να απαντήσει για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, όσον αφορά το συγκεκριμένο γεγονός, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, "η Γαλλία να βγει από το αδιέξοδο αυτό".

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος επισήμανε ότι "πρόκειται για εχθρική κίνηση εναντίον του τουρκικού έθνους".

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν, από την πλευρά του δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις μετά την ψήφο των Γάλλων βουλευτών, αποκλείοντας όμως κάθε ενδεχόμενο να επιβληθεί μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα.

Την λύπη της για την ψήφιση της πρότασης εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας πως το συγκεκριμένο γεγονός "θα εμποδίσει το διάλογο για τη συμφιλίωση" ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Ωστόσο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την εναρμόνιση της Τουρκίας με την ΕΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της υπερψήφισης του νομοσχεδίου "δεν θα πρέπει να βλάψουν την Τουρκία".

Ο Γιακίς επεσήμανε ότι "υπάρχει ακόμη χρόνος" και με κριτικό ύφος προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι "αν η κυβέρνηση κινηθεί πιο έγκαιρα αυτή τη φορά, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη γαλλική Γερουσία, αν καταφέρει να οργανωθεί με τρόπο που να επηρεάσει τους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές, έχουμε πιθανότητες να είμαστε περισσότερο πετυχημένοι".

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) αφού καταδικάζει την ψήφιση της πρότασης απάντηση υπογραμμίζει ότι: "Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί στη Γαλλία είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, επιταχύνοντας τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την ελευθερία έκφρασης".

Την απόφαση της Γαλλίας καταδίκασε και το Αζερμπαϊτζάν, παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι η Γαλλία "παρασύρθηκε από την επιρροή αρμενικών κύκλων".

Το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου, έχει έντονες διαφωνίες με την Αρμενία όσον αφορά τον αμφιλεγόμενο θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει προσαρτηθεί από το Αζερμπαϊτζάν με σκληρές αιματηρές μάχες τη δεκαετία του 1990, και όπου η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι Αρμένιοι.

Η πρόταση νόμου, που πρέπει να επικυρωθεί και από την Άνω Βουλή -Γερουσία- για να αποτελέσει νόμο του κράτους, προβλέπει ότι όποιος αρνείται την πραγματικότητα της αρμενικής γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.


MAY THE FORCE BE WITH YOU
Copyright © Demetrios the Traveler
(Brexians lair)

Δεν υπάρχουν σχόλια: